Giorgio Fontana Dood van een gelukkig man ★★★★

Giorgio Fontana Dood van een gelukkig man recensie waardering en informatie over de inhoud van deze Italiaanse roman. Bij Uitgeverij Wereldbibliotheek is de sociale roman van Giorgio Fontana – Dood van een gelukkig man in 2015 verschenen.

Onze redactie heeft deze roman gevonden de uitverkoop bak!

Giorgio Fontana Dood van een gelukkig man Recensie

Giorgio Fontana Dood van een gelukkig man Recensie

Giacomo Galagnhi, een jonge rechter in Milaan, onderzoekt de moord op een christen democratische chirurg. Deze is door de Rode Brigade, of een afsplitsing daarvan in koele bloede vermoord. Het zijn de jaren tachtig. De tijd waarin kleine en grotere terreurorganisaties regelmatig aanslagen plegen. Giacomo’s vader is aan het eind van de oorlog vermoord door de Duitsers, omdat hij lid van van het verzet, een vrijheidsstrijder dus. Dus is Giacomo op zoek. Op zoek naar het ware verhaal rondom zijn vader. Op zoek naar motieven van de terroristen, de vrijheidsstrijders waarover hij een oordeel moet vellen. En daarin lijkt hij een wat eenzaam ronddolende magistraat in de praktiserende rechterlijke macht. Maar zoals hij ooit verklaarde aan zijn opa wat zijn motivatie was om toe te treden tot de magistratuur:’” dat hij mijn zijn beroep de zwakken, zoals zij zelf waren, zou verdedigen, dat voor hem geen enkel mens onbelangrijk zou zijn, zoals Christus ons had voorgehouden” (pagina 58). Deze houding valt hem zwaar. Wanneer er de zoveelste aanslag wordt gepleegd, het zoveelste zinloze slachtoffer valt, breekt Calaghni. “Laat ze ze allemaal doodschieten, Laten ze het leger erop af sturen” De hens erin denkt hij. Afgelopen met genuanceerd zijn. Klaar met de zoektocht naar drijfveren van de terroristen. Maar tijdens deze hectiek vangt hij de woorden op van een collega die zegt; denk eraan, wat wij niet moeten zijn is door woede gedreven mannen” Dus juist als alles dreigde in te storten moest je niet toegeven aan je woede. Dat is een verschrikkelijke plicht. Een uitstekende reden om op de wereld te zijn, had Calaghni bij zichzelf bedacht.

Fontana schildert prachtige beelden van de verschillende wijken in Milaan

Intussen is hij de afwezige man voor zijn vrouw en de afwezige vader voor zijn kinderen. Hij heeft vanwege zijn drukke werkzaamheden een optrekje in Milaan. Hij leidt daar een sober leven dat vooral in het teken staat van zijn werk. ’s Avonds scharrelt hij door de stad. Fontana schildert prachtige beelden van de verschillende wijken in Milaan waarin Calaghni rondscharrelt. Hij vindt het heerlijk aan te schuiven aan de tafels van de gewone Milanezen. Beluistert hun verhalen, vormt zich een beeld van de dagelijkse gang van zaken in de stad. Hij blijft een toeschouwer. En…alsmaar op zoek naar het antwoord op de vraag waar de grens ligt tussen vrijheidsstrijder en terrorist zijn. Een mooie vraag en lastig te onderzoeken vraag waarop het antwoord niet gevonden wordt. Ook al heeft Caghni  twee mede collega’s weten te strikken in deze ingewikkelde materie met hem mee te zoeken naar het antwoord. Zij bezoeken terroristen in gevangenissen. Ondervragen mensen die aanslagen plegen. Zij worden beschimpt en bespuugd. Gezien als onderdrukkers. En tijdens een etentje met Doni, een vriend,zegt deze hem dat Calaghni een goed gesprek met een terrorist niet schuwt, omdat hij wil weten hoe dat werkt in zo’n hoofd. En of hij met legitieme argumenten deze agressors niet op een andere gedachte kan brengen. Maar Doni kijkt alleen naar de feiten. Het zijn gewoon misdadigers in zijn ogen. Einde discussie. En Calaghni kan met zo’n levenshouding beter priester worden. Want Calaghni wil eruit komen met de terroristen. Hun verknipte ideaal wegvagen, de absurditeit van hun uitgangspunten blootleggen en zo uitroeien. Het probleem bij de wortel oplossen.

Hoopvolle, humoristische en indrukwekkende Italiaanse roman

Fontana hanteert een hoopvol en humanistisch uitgangspunt in deze indrukwekkende roman. Als lezer blijf je hopen dat deze rechter Calaghni gehoord wordt. Dat het Fontana lukt dit verhaal tot een hoopvol einde te brengen. Maar misschien is het al hoopvol dat deze redeneringen rondom straffen van de meest gruwelijke daden op een ander niveau getild worden in deze roman. Dat het kan, anders kijken, anders argumenteren, anders denken over terroristen. Hoe actueel nu over de vraag over de vrouwen met kinderen van Syriëgangers gewoon naar huis mogen komen. Deze roman is een aanrader voor iedereen die zich hiermee bezighoudt. Giorgio Fontana – Dood van een gelukkig man is gewaardeerd met ★★★ (uitstekend).

Recensie van Mieke Koster

Giorgio Fontana – Dood van een gelukkig man

  • Titel: Dood van een gelukkig man
  • Schrijver: Giorgio Fontana (Italië)
  • Soort boek: Italiaanse roman, sociale roman
  • Origineel: Morte di un uomo felice (2014)
  • Nederlandse vertaling: Philip Supèr
  • Uitgever: Wereldbibliotheek
  • Verschenen: 2015
  • Omvang: 238 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering★★★ (uitstekend) Mieke Koster

Bijpassende Boeken en Informatie