Ivo Victoria – Billie en Seb Recensie Roman

Ivo Victoria Billie en Seb recensie en informatie over de inhoud van de roman. In januari 2017 is bij Uitgeverij Lebowski de nieuwe roman van Ivo Victoria verschenen.

Ivo Victoria Billie en Seb Recensie Roman

Met zijn nieuwe Billie & Seb is het de Vlaamse schrijver Ivo Victoria weer gelukt een meeslepende en indrukwekkende roman toe te voegen aan zijn oeuvre. Billie & Seb vertelt het verhaal van Seb een Vlaamse jongen die na een trampoline ongeluk van Billie, zijn beste en enige vriendin, in een isolement dreigt te raken. Zijn ouders kopen voor hem een geweer omdat andere jongens van zijn leeftijd in de buurt ook een geweer bezitten.

Geweld en de dilemma’s van oorlog en vrede in een jongensleven

Een geweer in handen van een jongen van zeventien die aan het rouwen is om zijn vriendin die in coma ligt, is een bijna gegarandeerde weg naar het noodlot. Toch proberen zijn ouders uit alle macht en op vaak tragi-komische wijze hun keuze goed te praten. Als snel worden de gevechten die Seb voert met de buurjongens van een serieuze ernst doordrongen. Een ernst en een dreiging die zijn ouders niet willen of kunnen zien. Wordt het gevaar dan herkent door zijn oom die verhuist is naar de stad en in een appartement woont. Zijn oom ziet wel gevaren. Maar hij kampt vooral met gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog en de angst met de oorlog tegen de fundamentalisten die volgens hem aanstaande is.

Billie & Seb een intrigerend actuele roman

Ivo Victoria heeft met Billie & Seb een intrigerend actuele roman geschreven. Alhoewel het leven op het Vlaamse platteland doorsijpelt in het verhaal, is het meer dan een dorpsroman. De roman laat zien hoe iemand kan zich kan ontwikkelen tot een gewelddadig persoon, een terrorist misschien. De situatie, omstandigheden en gebeurtenissen bepalen vaak de weg die je aflegt en die weg kan leiden tot je eigen ondergang. Ivo Victoria speelt op een interessante wijze met perspectiefwijzigingen in Billie & Seb en weet op een overtuigende wijze de verleiding om gewelddadig te zijn of worden te verbeelden. De stijl en originele aanpak van de materie die ook zijn andere romans kenmerkt, zijn ook in Billie & Seb volop aanwezig. De nieuwe roman van Ivo Victoria – Billie & Seb wordt beoordeeld met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Ivo Victoria Billie & Seb Recensie Roman

Billie & Seb

  • Schrijver: Ivo Victoria (België)
  • Soort boek: psychologische roman
  • Uitgever: Lebowski
  • Verschenen:  januari 2017
  • Omvang: 320 pagina’s
  • Uitgave:  Paperback / Ebook
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van de roman

De zeventienjarige Seb treurt om zijn zielsverwant Billie, die in coma in het ziekenhuis ligt. Het is hem verboden haar te bezoeken want ‘jongens als Seb hebben rust en evenwicht nodig’. Hij stopt met school, sluit zich op in zijn kamer, en in zichzelf. Dan, met kerstavond, krijgt hij van zijn radeloze ouders een levensecht airsoftgeweer cadeau. In de weken en maanden die volgen verliest hij zich in de gevechten die hij met zijn vrienden levert op het terrein van een afgelegen boerderij, tevens het decor van een vergeten oorlogsgeschiedenis. Ondertussen bespreken de ouders de situatie met een oom, in lange, machteloze gesprekken die Sebs belevenissen doorkruisen. Tijdens de genadeloos warme zomer wordt hun spel steeds grimmiger, en realistischer. Regels vervagen, en in het hoofd van Seb zijn droom en werkelijkheid nog nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Wanneer een van Sebs vrienden het dienstwapen van zijn vader meebrengt naar de boerderij, verandert de inzet van het spel defi nitief.  Billie & Seb is een verhaal over zielsverwantschap, over spel en ernst, maar bovenal over de vraag of we nog wel in staat zijn werkelijk te voelen in een wereld die al lang niet meer bevochten hoeft te worden. Billie & Seb is Ivo Victoria’s meesterproef.

Bijpassende Boeken en informatie