Jane Gardam De dochter van Crusoe Recensie

Jane Gardam De dochter van Crusoe recensie waardering en informatie. Op 13 november 2018 verschijnt er een nieuw roman van de Engelse schrijfster Jane Gardam De dochter van Crusoe bij Uitgeverij Cossee.

Jane Gardam De dochter van Crusoe Recensie

Jane Gardam De dochter van Crusoe Recensie

Na de vertaling van de trilogie van Jane Gardam’s De Onberispelijke man heeft Cossee nu ook de vertaling uitgebracht van Crusoe’s daughter, met de Nederlandse titel: De dochter van Crusoe. De roman dateert oorspronkelijk uit 1985. Wat bijzonder dat bijna 30 jaar na verschijning deze vertaling op de markt komt. Jane Gardam is een gelauwerde Britse schrijfster, geboren in 1928, die meer dan 30 uitgaves op haar naam heeft staan. De dochter van Crusoe is voor een deel op Gardam’s eigen jeugd en die van haar moeder gebaseerd.

Achtergelaten in Het Gele Huis

De hoofdrol in het boek is voor Polly Flint. Ze is de dochter van een zeekapitein en wordt aan het begin van de vorige eeuw achtergelaten in Het Gele Huis, ergens aan de Engelse kust, in de handen van twee oude, excentrieke tantes, de oude mevrouw Woods en een dienstmeisje. Polly groeit daardoor op in een niet gangbare omgeving voor een jong meisje. Ze is helemaal gegrepen door de roman Robinson Crusoe –dit boek loopt als een rode draad door haar leven, ook als ze al lang volwassen is. Polly voelt zich verwant met Crusoe.

Nadat haar tante Frances gaat trouwen, wordt Polly uitgenodigd door Thwaite – het is haar onduidelijk welke verwantschap er tussen haar en de aristocratische oude man bestaat, dat wordt pas veel later in het boek duidelijk. Ze komt terecht op het landschap van Thwaite en zijn zuster, een soort opvanghuis voor berooide schrijvers en kunstenaars. Polly ontmoet er Paul Treece en wordt verliefd op deze dichter, haar eerste liefde. Als tante Mary sterft, staat Polly er samen met Alice, het dienstmeisje, alleen voor in het Gele Huis. Alice blijkt een doortastende dame te zijn die ervoor zorgt dat er een toekomst wordt opgebouwd, terwijl Polly aan de drank raakt en steeds eenzamer en wereldvreemder wordt. Uiteindelijk kan Alice het niet meer aanzien en neemt het heft in handen.

Het voorbeeld van een moderne intellectuele vrouw

De roman speelt zich af in een bijzondere tijd. Van net voor de Eerste Wereld Oorlog tot de Tweede Wereld Oorlog. Een tijd waarin er ongelofelijk veel veranderde en dat is heel merkbaar: als Polly nog klein is, is het Gele Huis omgeven door een moeras. Vele jaren later is er nauwelijks nog ruimte rondom het Gele Huis en is alles eromheen volgebouwd.

Polly is een prachtig personage, het voorbeeld van een moderne en intellectuele vrouw, een vrouw die niet aan de “eisen van de tijd” voldoet. Dat doet ze al niet als kind, als ze simpelweg weigert om het Vormsel te ontvangen. Polly is daardoor eenzaam en nogal wereldvreemd, ze leeft in haar hoofd en met haar boeken; alsof ze net als Robinson Crusoe op een onbewoond eiland leeft. Dank zij Alice, die een stuk praktischer van aard is, krijgt Polly haar leven uiteindelijk terug.

Jane Gardam is een meesteres in het uitwerken van bijzondere personages

Polly Flint is een vrouw van vlees en bloed, en dat geldt ook voor de andere personages in het boek. De landschappen op het Engelse platteland die Gardam beschrijft zijn levensecht, je kunt je zo voorstellen dat je zo’n landschap en het bijpassende landhuis binnenstapt. Ik vond het een verrassend boek, een levensverhaal van een jonge vrouw, dat zich niet liet voorspellen, en wat een behoorlijk intieme inkijk geeft in het leven van een bijzondere jonge vrouw. Net als Gardam’s eerder vertaalde boeken een absolute aanrader voor wie van Engeland en de Engelse stijl houdt! Jane Gardam – De dochter van Crusoe is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Recensie van Monique van der Hoeven

Jane Gardam – De dochter van Crusoe

 • Titel: De dochter van Crusoe
 • Schrijfster: Jane Gardam (Engeland)
 • Soort boek: Engelse roman, familieroman
 • Origineel: Crusoe’s Daughter (1985)
 • Nederlandse vertaling: Gerda Baardman, Kitty Pauwels
 • Uitgever: Uitgeverij Cossee
 • Verschenen: 13 november 2018
 • Omvang: 288 pagina’s
 • Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
 • Tags: Engelandlandhuis, Robinson Crusoevrouwenleven
 • Waardering∗∗∗∗∗ (zeer goed) Monique van der Hoeven

Inhoud Jane Gardam De dochter van Crusoe

Aan het begin van de vorige eeuw wordt de zesjarige Polly Flint achtergelaten bij haar twee vrome tantes, een norse weduwe en een onberekenbare dienstmeid. In hun gele huis aan de Engelse kust, met niets anders dan duinen en een uitgestrekt landschap om zich heen, zit er voor de eenzame wees niet veel anders op dan te lezen. Vooral Robinson Crusoe sluit ze in haar hart, ze delen immers hetzelfde lot: beiden achtergelaten op een verlaten stukje land en beiden de held van hun eigen verhaal.

Polly neemt het boek met zich mee wanneer de aristocratische Mr Thwaite, een mysterieuze kennis van de familie, haar uitnodigt voor een bezoek aan zijn landgoed op de vlaktes van York. Samen met zijn zus ontvangt hij verarmde schrijvers en artiesten. Daar wordt ze verliefd, eerst op een jonge dichter, later op een geheimzinnige Duitse jongen uit een gegoede Joodse familie.

Meer dan acht decennia leven we met Polly mee. We zien hoe de overzichtelijke Victoriaanse tijd geleidelijk plaatsmaakt voor de chaos en de onzekerheid van de twintigste eeuw en hoe het afgezonderde gele huis aan de kust omsloten wordt door de moderne wereld, door woonwijken en autowegen. Deels gebaseerd op haar eigen jeugd en die van haar moeder in het eenzame Yorkshire, schetst Jane Gardam met het stilistisch vernuft dat we van haar kennen het portret van een jonge, onafhankelijke vrouw in het twintigste-eeuwse Engeland. Polly, eenzaam, eigenzinnig, gevoelig en ambitieus, blijkt een onvergetelijke hoofdpersoon.

Bijpassende Boeken en Informatie