Kathleen Vereecken – Margriete

Kathleen Vereecken Margriete recensie en informatie over de inhoud van de historische roman over Gent, de gebroeders Van Eyck en hun onbekende zus. Op 8 november 2022 verschijnt bij uitgeverij De Geus de nieuwe roman van de Vlaamse schrijfster Katheleen Vereecken.

Kathleen Vereecken Margriete recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de roman Margriete. Het boek is geschreven door Kathleen Vereecken. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de nieuwe roman van de Belgische schrijfster Kathleen Vereecken.

Recensie van Monique van der Hoeven

De roman Margriete door de Belgische schrijfster Kathleen Vereecken begint met een quote uit het boek “Stad der Vrouwen” geschreven door Chrstine de Pizan in 1405. Christine de Pizan was een heldin voor haar laat-Middeleeuwse tijdgenote Margriete, de hoofdpersoon van het boek.

Margriete vertelt het verhaal van de zus van de beroemde schilderbroers Van Eyck. In werkelijkheid hadden deze schilderende broers een zus die ook schilderde, maar, zoals de meeste vrouwen uit die tijd, werd zij niet beroemd.

Een werkelijk prachtig boek met een mooie visie op een vrouwenleven in de late Middeleeuwen

Zo ontstaat een prachtig levensverhaal gezien door de ogen van een laat-Middeleeuwse jonge vrouw. Een vrouw die na de dood van haar ouders in het levendige Gent terecht komt. Terwijl haar broers schilderen voor de rijken en vele reizen maken, schildert Margriete overdag in het klooster aan miniaturen en brengt zijn haar avonden door met haar beschermvrouwe. Margriete heeft een grote drang naar vrijheid en vrij rondwandelen en dat doet ze dan ook, meestal verplicht in gezelschap van een kamermeisje. Trouwen en eigendom van een man worden ziet Margriete niet als een optie. Ze wil zich wijden aan haar kunst. Als de oudste broer van Margriete overlijdt, komt Margriete aan het hoofd van het schilderatelier te staan – als vrouw is dat zeer ongebruikelijk en ook zeker niet gemakkelijk. Maar ze slaat zich er dapper doorheen.

Een werkelijk prachtig boek met een mooie visie op een vrouwenleven in de late Middeleeuwen. Kathleen Vereecken verstaat de kunst een roman schrijven die is als een gedetailleerd en verfijnd schilderij: overal is wat te zien en alles lijkt precies te kloppen! Ik heb enorm genoten van dit boek! Gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).


Kathleen Vereecken Margriete Recensie

Margriete

  • Schrijfster: Kathleen Vereecken (België)
  • Soort boek: Vlaamse historische roman
  • Uitgever: De Geus
  • Verschijnt: 8 november 2022
  • Omvang: 256 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 21,99 / € 13,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris
  • Waardering: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van de roman over de schildersbroers Van Eyck

Na de dood van haar ouders komt Margriete in het bruisende, ruwe Gent terecht. Terwijl haar oudere broers hun handen vol hebben met schilderen en huizen versieren voor wie rijk en machtig is, brengt zij haar dagen door in een klooster waar ze manuscripten verlucht, en haar avonden bij haar beschermvrouw. Haar vriendschap met een kruidengenezeres en vroedvrouw geeft haar een inkijk in de wereld van leven en dood, doet haar nadenken over de ingrijpende keuze die haar wacht: trouwen en stoppen met schilderen, of schilderen en voor altijd maagd blijven.

Weinigen weten dat de beroemde broers van Eyck ook een schilderende zus hadden. Margriete vertelt het verhaal achter Het Lam Gods, een van ’s werelds meest iconische schilderijen, gezien door de ogen van een middeleeuwse vrouw.

Bijpassende boeken en informatie