Lars Gustafsson – Dr. Weiss’ letzter Auftrag

Lars Gustafsson Dr. Weiss’ letzter Auftrag recensie en informatie over de inhoud van de laatste roman van de bekende Zweedse schrijver. Op 13 februari 2020 verscheen bij Uitgeverij Wallstein Verlag de Duitse vertaling van de roman Dr Weiss sista uppdrag, geschreven door Lars Gustafsson en postuum in Zweden uitgegeven. Er is geen Nederlandse vertaling van de roman verkrijgbaar.

Lars Gustafsson Dr. Weiss’ letzter Auftrag Recensie en Informatie

Op 3 april 2016 overleed één van de meest vooraanstaande Zweedse schrijvers van de afgelopen veertig jaar, Lars Gustafsson. Naast romanschrijver was hij bovendien dichter en filosoof. Alhoewel een aantal boeken in het Nederlands vertaalt zijn, was hij in Nederland en België slechts in beperkte kring bekend en geliefd.

In Duitsland daarentegen was en is dat anders. Een groot gedeelte van zijn werk is in het Duits vertaald en niet alleen zijn romans maar ook veel non-fictie en poëzie. Een veel terugkerend thema in zijn werk is het opzoeken van grenzen. Grenzen zowel in de letterlijke betekenis, wetenschappelijk als in de psychologie.

Lars Gustafsson Dr. Weiss’ letzter Auftrag Recensie

In de nalatenschap van Lars Gustafsson werden schetsen gevonden voor een nieuwe roman waaraan de schrijver tot kort voor zijn dood werkte. Alhoewel de roman zeker nog niet voltooid was, is deze toch in 2019 uitgegeven onder de titel Dr Weiss sista uppdrag, in het Duits vertaald als Dr. Weiss’ letzte Auftrag.

Fascinerend spel met tijd en ruimte, wetenschap en metafysica, gevat in een spannend verhaal

Bijzonder aan deze onvoltooide roman is dat het een aanzet lijkt te zijn tot een omvangrijke boek waarin veel van de thema’s die Gustafsson na aan het hart lagen zijn geïntegreerd. Het is een fascinerend spel met tijd en ruimte, wetenschap en metafysica, gevat in een spannend verhaal. En alhoewel nog maar een soort van schetsen zijn die verder uitgewerkt tot een grote roman zouden moeten  hebben geleid, vormen ze wonderlijk genoeg toch één geheel dat het lezen meer dan waard is. Helaas is de postuum verschenen roman tot nu toe alleen in het Zweeds en Duits verkrijgbaar. Dr. Weiss’ letzter Auftrag is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Dr. Weiss’ letzter Auftrag

  • Schrijver: Lars Gustafsson (Zweden)
  • Soort boek: Zweedse roman, filosofische roman
  • Origineel: Dr Weiss sista uppdrag (2019)
  • Duitse vertaling: Verena Reichel
  • Uitgever: Wallstein Verlag
  • Verschenen: 3 februari 2020
  • Omvang; 146 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst laatste roman van de Zweedse schrijver Lars Gustafsson

Dr. Weiss, der Protagonist in Lars Gustafssons letztem Roman, erlebt eine atemberaubende Reise durch Raum und Zeit.

Mit seinem Auftrag, eine mythische Eisenkrone aufzuspüren, die als Intelligenzverstärker dient und seit dem Mittelalter verschollen ist, verlässt er die lineare Zeitstruktur und befindet sich an Orten, die sowohl in der Zukunft als auch in der Vergangenheit liegen können. So gerät er etwa in einem Hilbertraum in Gefangenschaft, von der er nicht weiß, ob sie mehrere Jahre oder nur wenige Minuten angedauert hat, oder trifft in einer wüstenähnlichen Landschaft auf Zwergenwesen, die sich in mit Propellern ausgestatteten Schiffen fortbewegen. Seine Reise führt ihn dabei auch in verschlossene Landschaften, die nur durch Schamanen geöffnet werden können.
In einem zugleich leichten als auch dunklen und geheimnisvollen Ton führt Gustafsson in diesem Roman aus seinem Nachlass viele Motive und Themen seiner Autorschaft zusammen. In einem spannenden Szenario treffen Zukunft und Vergangenheit aufeinander und es eröffnen sich Räume, in denen eine Physik zutage tritt, die mit unseren herkömmlichen Vorstellungen von Welt nichts gemein hat.

Bijpassende boeken en informatie