Onno Bosma – De jas met alle kleuren boek over Ella Vogelaar

Onno Bosma De jas met alle kleuren boek over Ella Vogelaar, onze liefde en haar zelfgekozen dood. Op 16 november 2023 verschijnt bij uitgeverij Ambo | Anthos deze memoir. Je leest hier de informatie over het boek. Daarnaast is er aandacht voor de boekbesprekingen en de recensie van De jas met alle kleuren, geschreven door Onno Bosma.

Onno Bosma De jas met alle kleuren boek over Ella Vogelaar

Ella Vogelaar is geboren op 23 december 1949 in Steenbergen, een stadje in Noord-Brabant. Ze groeide op in een gereformeerd gezin in Sint Philipsland in de provincie Zeeland. Ze doorliep de  Sociale Academie De Horst in Driebergen waar ze actief werd in de politiek, eerste bij de CPN en later bij de Partij van de Arbeid. Na haar opleiding werkte ze als vormingswerker om later over te stappen naar vakbond FNV. Aansluitend werkte ze voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarnaast vervulde ze een groot aantal bestuursfuncties.

In 2007 werd Ella Vogelaar minister zonder portefeuille voor Wonen, Wijken en Integratie. Al snel naar haar aantreden raakte ze in opspraak door een aantal uitspraken die ze had gedaan en beslissingen die ze had genomen als minister die uiteindelijk zouden leiden tot haar aftreden op 3 november 2008. Na haar ministerschap vervulde ze nog een aantal bestuursfunctie.

Samen met haar partner Onno Bosma schreef ze Twintig maanden knettergek, dagboek van een ministerschap over deze periode.

Gedurende haar leven ging Ella Vogelaar gebukt onder depressies die er uiteindelijk voor zorgde dat ze op 7 oktober 2029 een einde aan haar leven maakte.

Onno Bosma De jas met alle kleuren boek over Ella Vogelaar

De jas met alle kleuren

Ella Vogelaar, onze liefde en haar zelfgekozen dood

  • Auteur: Onno Bosma (Nederland)
  • Soort boek; memoir
  • Uitgever: Ambo | Anthos
  • Verschijnt: 16 november 2023
  • Omvang: 304 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 23,99 / € 12,99
  • Boek bestellen bij: Boekenwereld / Bol / Libris

Flaptekst van het boek over Ella Vogelaar van Onno Bosma

In De jas met alle kleuren vertelt Onno Bosma, levenspartner van oud-minister Ella Vogelaar, met bezieling over hun liefde en haar zelfgekozen dood, die hem met veel vragen achterliet. Het is een indringend relaas over zielsverwantschap en rouw.

‘Als ik werkelijk niet meer door kan gaan, zou jij dan, denk je, zou jij me dan misschien willen helpen?’ Nadat Ella de vraag had uitgesproken, zou die Onno niet meer loslaten. Niet lang daarna maakte ze – na een geschiedenis vol depressies, afgewisseld met lange periodes van geluk – een einde aan haar leven. In één klap veranderde zijn wereld compleet.

Om dit te verwerken had Onno maar één optie: openheid. Minutieus verslag doen van bijna veertig jaar samenzijn, van de laatste momenten voor haar overlijden en de leegte die daarop volgde. Dit boek is een schrijnende bijdrage aan de discussie over euthanasie wegens psychisch lijden. Het is tevens een liefdevol portret van een bijzondere persoonlijkheid door degene die het dichtst bij haar stond. Maar bovenal is het een ontroerende getuigenis van een grote liefde.

Bijpassende boeken