Remco Campert Open ogen Recensie Gedichten 2018

Op 15 januari 2018 verschijnt de nieuwe bundel met gedichten van Remco Campert Open ogen bij Uitgeverij De Bezige Bij. De inmiddels 88-jarige Remco Campert heeft zich voor deze poezie bundel laten inspireren door de actualiteit en het vaak naargeestige nieuws waarmee we dagelijks geconfronteerd worden. Op deze pagina is de Remco Campert Open ogen recensie en waardering te vinden zodra de bundel is gelezen door de redactie.

Remco Campert Open ogen Recensie

Remco Campert Open ogen Recensie Gedichten 2018

Remco Campert stond niet echt bekend als een dichter die de dagelijkse actualiteit in zijn poëzie te verwerken. In ieder geval niet overduidelijk. Toch heeft het leed en geweld waarmee vluchtelingen worden geconfronteerd een belangrijke rol in zijn laatste bundel Open open. En het kan wellicht zijn laatste bundel zijn omdat Remco Campert in de aanloop naar de boekenweek heeft aangegeven te stoppen met schrijven. Het schrijven kost hem te veel moeite. Achter de lichtvoetige wijze waarop Remco Campert zijn poëzie, romans en verhalen heeft geschreven, blijkt een worsteling schuil te gaan die de schrijver op hoge leeftijd niet meer kan of wil opbrengen.

Indringende actuele gedichten van een betrokken dichter

Ik zag een jongetje zitten / Verwezen op een stoeltje / Bedekt met bloed / En asgrauw puinstof zo begint het gedicht Notitie. Concreter kan de actualiteit van de oorlog in Syrië bijna niet uitgedrukt worden. En dat is precies wat Remco Campert in veel van de gedichten in Open ogen doet. De gedichten komen direct en rechtstreeks binnen, zonder opsmuk en daarin ligt precies de kracht. Deze actuele gedichten worden afgewisseld met poëzie over persoonlijke ervaringen en belevenissen. Of Open ogen zal worden gerekend tot de pareltjes uit het rijke oeuvre van Remco Campert? De tijd zal het leren. In ieder geval is het een geslaagde en bijzondere bundel geworden die veel lezers verdient. Remco Campert – Open ogen is gewaardeerd met ★★★★(uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan

Open ogen

 • Schrijver: Remco Campert (Nederland)
 • Soort boek: gedichten, poëzie
 • Uitgever: De Bezige Bij
 • Verschenen: 15 januari 2018
 • Omvang: 80 pagina’s
 • Uitgave: Gebonden Boek
 • Prijs: € 17,99
 • Waardering★★★★(uitstekend) Theo Jordaan
 • …Meer Recensies en Bestellen >

Andere Recensies en Waarderingen
 • Trouw: ★★★★ (20 januari 2018)
 • Volkskrant (Arjan Peters): ★★★★ (20 januari 2018)

Gedicht uit Remco Campert – Open ogen

Ik zag een jongetje zitten
Verwezen op een stoeltje
Bedekt met bloed
En asgrauw puinstof
Onder een huis weggehaald
Met bommen bestookt
Door Assads moordenaarstroep

Dit gedicht helpt hem niet
Maar het is genoteerd

(uit: Remco Campert – Open ogen, De Bezige Bij 2018)
Bijpassende Boeken en Informatie