Rob de Wijk – Het nieuwe ijzeren gordijn

Rob de Wijk Het nieuwe ijzeren gordijn. In 25 april 2024 verschijnt bij Uitgeverij Balans het nieuwe boek over Europa van Rob de Wijk. Hier lees je informatie over de uitgave en de inhoud van het boek. 

Rob de Wijk Het nieuwe ijzeren gordijn recensie

Er is aandacht voor de boekbesprekingen en recensie van Het nieuwe ijzeren gordijn, het nieuwe boek van Rob de Wijk. Zodra die verschijnen kun je er hier over lezen.

Rob de Wijk boeken en informatie

Rob de Wijk is op 14 augustus 1954 geboren in Dordrecht. Hij studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor zijn doctoraalscriptie ontving hij de Huizinga-Kaegi-prijs en de Röling-prijs en in 1989 promoveerde hij. Hij is uitgegroeide tot een van de meest vooraanstaande Nederlandse deskundigen op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidsvraagstukken en is sinds directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij is een veelgevraagde en gezien deskundige in talkshows op televisie en op de radio. Ook is hij columnist voor Trouw en maakt hij samen met Arend Jan Boekestijn en Hugo Reitsma een podcast voor BNR Niewsradio.

Zijn eerste boek Pyrrus in Kosovo, verscheen in 2001. Inmiddels heeft Rob de Wijk een kleine vijftien boeken gepubliceerd, met name over Europa,  internationale verhoudingen en oorlogsconflicten. Zijn voorlaatste boek De slag om Europa verscheen in 2021. Naar verwachting zal zijn nieuwe boek, Het nieuwe ijzeren gordijn, waarover je hier veel informatie kun lezen in fabruari 2024 in de boekhandel liggen.

Rob de Wijk Het nieuwe ijzeren gordijn

Het nieuwe ijzeren gordijn

  • Auteur: Rob de Wijk (Nederland)
  • Soort boek: non-fictie
  • Uitgever: Balans
  • Verschijnt: 25 april 2024
  • Omvang: 320 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 23,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het nieuwe boek van Rob de Wijk

Europa lijdt al meer dan dertig jaar aan zelfoverschatting, stelt Rob de Wijk in dit urgente en hoogst actuele nieuwe boek. Een pijnlijke realiteit, waarmee wij door de oorlog in Oekraïne hardhandig zijn geconfronteerd.

Als winnaar van de Koude Oorlog vond Europa zijn economische systeem en democratische en humanitaire waarden superieur aan die van andere landen. Eeuwen van machtspolitiek maakten daarom plaats voor een idealistisch buitenlandbeleid, waarbij defensie steeds werd uitgekleed. De rekening van dit denken kregen wij gepresenteerd op 24 februari 2022, toen Rusland Oekraïne binnenviel. Machtspolitiek bleek toch niet verdwenen. De militaire dreiging voor Europa evenmin, maar dat kon zichzelf intussen allang niet meer verdedigen.

De prijs van dertig jaar militaire verwaarlozing, morele politiek en zelfoverschatting is hoog. We stevenen af op een permanente confrontatie met Rusland, op een nieuwe Koude Oorlog en een nieuw IJzeren Gordijn. Maar niet alles is verloren, concludeert De Wijk in dit fascinerende nieuwe boek. De Oekraïne-oorlog heeft Europa gedwongen zich aan te passen aan een nieuwe tijd. En paradoxaal genoeg liggen daarin juist kansen om onze welvaart en veiligheid beter te verankeren.

Bijpassende boeken