Vicki Baum Grand Hotel Recensie ∗∗∗∗

Vicki Baum Grand Hotel recensie waardering en informatie van deze mooie jaren 20 roman. Op 9 oktober 2018 is bij Uitgeverij Querido de Nederlandse vertaling verschenen van de roman uit 1929 van Vicki Baum Grand Hotel.

Vicki Baum Grand Hotel Recensie Roman uit 1929

Vicki Baum Grand Hotel Recensie

Grand Hotel geschreven door Vicky Baum is de Nederlandse vertaling van de al in 1929 verschenen Duitse roman Menschen im Hotel, van de Joods Oostenrijkse schrijfster, afkomstig uit Wenen. Baum verhuisde in de jaren 30 naar Amerika, omdat haar boeken door de nazi’s op de zwarte lijst werden gezet. Grand Hotel werd in 1932 trouwens ook verfilmd, met Greta Garbo in een van de hoofdrollen.

Heel bijzonder, dat een boek van bijna een eeuw oud nog zo modern aandoet! De schrijfstijl van Vicky Baum is dan ook vlot, er zit echt vaart in het verhaal en de thema’s van het boek zijn van alle tijden: liefde, geluk, maar ook angst en wanhoop, hebzucht en moord. Een boek waarin je als lezer wordt uitgenodigd een echte voyeur te zijn – jij weet van alles over de mensen die in het grote luxe hotel verblijven, wat de personages beslist niet van elkaar weten.

Het leven in een groot, luxueus hotel in Berlijn in de jaren 20

De roman schets het leven in een groot, luxueus hotel in Berlijn in de jaren 20. Alle hoofdpersonen uit het boek verblijven in het hotel: Dr. Otternschlag, een dokter die in de oorlog zwaar gewond is geraakt en een deel van zijn gezicht moet missen. Hij is depressief en eenzaam. De oudere Russische danseres Groezinskaja, die haar beste tijd als danseres heeft gehad, Baron Gaigern, die door iedereen bewonderd en geliefd wordt, maar die gewoon een charmante oplichter blijkt te zijn. Dan doet nog de boekhouder Otto Kringlein, die niet lang meer te leven heeft en zijn spaargeld heeft opgenomen om de tijd die hem nog rest op aarde te beleven als “rijk man” zijn entree in het hotel, en ook zijn baas, de nerveuze en op zijn retour zijnde zakenman Preysing. De jonge, ambitieuze secretaresse Juffrouw Flamm (Flämmchen) maakt de bonte stoet persoonlijkheden compleet.

Roman uit 1929 die boeit en leest alsof gisteren geschreven

Al deze mensen, die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben en weinig anders gemeen hebben dan hun menselijkheid, raken samen in een bijzonder en spannend plot verstrikt. Elk personage vertegenwoordigt een bepaald type mens, zoals die in het Berlijn van de jaren 20 voorkwamen. Grand Hotel is door de vlotte schrijfstijl en de onverwachte plot-twists een roman die leest als een film. Een absolute aanrader voor wie van historie houdt en van een spannend verhaal: een èchte historische roman deze keer. Vicki Baum Grand Hotel is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Monique van der Hoeven

Vicki Baum – Grand Hotel

 • Titel: Grand Hotel
 • Schrijfster: Vicki Baum (Oostenrijk)
 • Soort roman: psychologische roman, sociale roman
 • Origineel: Menschen im Hotel (1929)
 • Nederlandse vertaling: Josephine Rijnaarts
 • Uitgever: Querido
 • Verschenen: 9 oktober 2018
 • Omvang: 312 pagina’s
 • Uitgave: Paperback / Ebook
 • Tags: Berlijn, Jaren 20, hotel
 • Waardering∗∗∗∗ (uitstekend) Monique van der Hoeven

Bijpassende Boeken en Informatie