Andreas Oosthoek De Moeder de Vrouw

Andreas Oosthoek De Moeder de Vrouw recensie en informatie over de inhoud van het boek over het gedicht De Moeder de Vrouw van Martinus Nijhoff. op 14 maart 2019 is bij Uitgeverij Cossee het boek van Andreas Oosthoek – De moeder de vrouw Mythe en misverstand rond het beroemde gedicht van Martinus Nijhoff verschenen.

Andreas Oosthoek De moeder de vrouw Recensie en Informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de Andreas Oosthoek De moeder de vrouw recensie en waardering vinden. We besteden ook aandacht aan de recensie en waardering die anderen aan het boek gegeven hebben. Daarnaast kun je hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden vinden. Bovendien kun je op deze pagina informatie over de inhoud van het boek van Andreas Oosthoek De moeder de vrouw over het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff lezen.

Andreas Oosthoek De Moeder de Vrouw Recensie en Informatie

Andreas Oosthoek – De Moeder de Vrouw

Mythe en misverstand rond het beroemde gedicht van Martinus Nijhoff

  • Titel: De Moeder de Vrouw
  • Schrijver: Andreas Oosthoek (Nederland)
  • Soort boek: non-fictie boek, poëziebeschouwing
  • Uitgever: Uitgeverij Cossee
  • Verschenen: 14 maart 2019
  • Omvang: 96 pagina’s
  • Uitgave: Paperback
  • Tags: Martinus Nijhoff

De Moeder de Vrouw Uitgaves

Inhoud Andreas Oosthoek De Moeder de Vrouw

Een dichtregel, de gevleugelde woorden: “Ik ging naar Bommel om de brug te zien’. Sinds 1934 is het sonnet “De moeder de vrouw’ van Martinus Nijhoff (1894-1953) een moeilijk weg te denken ijkpunt en een anker in de Nederlandse poëzie. Het vers maakte school en kreeg een plaats tussen de moderne klassieken. Het sprak aan door de heldere beelden van de zingende vrouw, stoer bij ’t roer en de nieuwe brug die overkanten in het laagland verbindt.

De dichtkunst ná Nijhoff draagt er de duidelijke sporen van in ruime citaten, toespelingen, in parodie en pastiche, rechtstreekse ontlening, tribuut aan het meesterschap én pogingen tot evenaring. Het gedicht kan het in zijn eenvoudige directheid zonder verklaring stellen. Toch sloegen en slaan de exegeten toe: de dichter (en zijn gedicht) zijn omstandig en vaak wijdlopig van diepere bedoelingen voorzien. Mythe, mysterie en de eenvoudige werkelijkheid. Nijhoff nam er – meestal geamuseerd – kennis van. De dichter-schrijver Andreas Oosthoek plaatst er in zijn opstel enkele kanttekeningen bij. Het boekje verschijnt in de Boekenweek 2019, die als thema de titelregel “De moeder de vrouw’ kreeg.

Deze aantekeningen maken deel uit van het meer omvangrijke project Nijhoff, Wind en Storm, dat bij Uitgeverij Cossee ontwikkeld wordt. Andreas Oosthoek stelt zijn archief met de gegevens van de familie Nijhoff open en voorziet ze van zijn persoonlijke aantekeningen, voordat ze hun weg vinden naar publieke en particuliere collecties.

Bijpassende Boeken en Informatie