Cynan Jones – De wetten van water ∗∗∗∗∗

Cynan Jones De wetten van water recensie en informatie over de inhoud van deze roman. Op 15 oktober 2019 verscheen bij Uitgeverij Koppernik de Nederlandse vertaling van Stillicide, de nieuwe roman van de Welsh schrijver Cynan Jones.

Cynan Jones De wetten van water Recensie en Informatie

Langzaam maar zeker weet de uit Wales afkomstige schrijver Cynan Jones een steeds grotere schare van lezers voor zich te winnen. De meester van de witregel heeft met De wetten van water een unieke dystopische roman waarin toch sprankjes hoop doorsijpelen en nieuw hoogtepunt aan zijn oeuvre toegevoegd.

Unieke dystopische roman waarin toch sprankjes hoop doorsijpelen

De roman is verzameling van verhalen van mensen die zo goed en zo kwaad als het kan proberen te overleven in een wereld waarin water schaars goed is geworden. Een niet nader genoemde stad moet van water worden voorzien met behulp van de watertrein. Als de watertrein steeds vaker last heeft van overvallen en sabotage, besluit de overheid tot een andere oplossing. Men wil een ijsberg naar de staf verslepen en deze opslaan in een enorm reservoir; het zogenaamde ijsdok.

Het is de bedoeling om de ijsberg via een soort van kanaal naar het ijsdok te brengen. Echter hiervoor blijkt de sloop van huizen onvermijdelijk. Dit zorgt voor protesten van de inwoners van de stad, zeker als het aantal huizen dat tegen de vlakte moet steeds groter wordt.

Cynan Jones De wetten van water Recensie

Vanuit het perspectief van meerdere inwoners van de stad vertelt Cynan Jones de lotgevallen van de stad en haar bewoners. Net als in zijn vorige boeken gebruikt Cynan Jones opvallend veel witregels. Natuurlijk moet je hieraan even wennen. Echter het effect ervan is dat je als lezer de tijd neemt om de verhalen tot je te nemen. Bovendien kan  Jones alle overbodige tekst weglaten waardoor de roman en de verhalen erin des te indringender zijn. De verhalen die trouwens eerst als radioverhalen bij de BBC zijn uitgezonden, lijken in eerste instantie los van elkaar te staan. Echter aan het einde van de roman blijkt Jones ze op een onopvallende en ingenieuze wijze tot een geheel gesmeed te hebben.

Briljante, overrompelende, verontrustende en ergens toch hoopvolle roman

De wetten van water schetst een niet al te hoopvol toekomstbeeld waarin mensen proberen letterlijk hun hoofd boven water te houden. Bij vlagen aangrijpend, regelmatig indringend maar toch met compassie, liefde en diep verborgen toch een beetje hoop,  laat Jones de lezer kennismaken met een wereld waarvan je hoopt dat deze nooit de dagelijkse realiteit zal zijn. De wetten van water is een overrompelende, overtuigende en verontrustende roman die gewaardeerd is met de maximale ∗∗∗∗∗ (uitmuntend).

De wetten van water

 • Schrijver: Cynan Jones (Wales)
 • Soort boek: psychologische roman
 • Origineel: Stillicide (oktober 2019)
 • Nederlandse vertaling: Jona Hoek
 • Uitgever: Uitgeverij Koppernik
 • Verschenen: 15 oktober 2019
 • Omvang: 120 pagina’s
 • Uitgave: Paperback
 • Getipt bij DWDD
 • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitmuntend)

Informatie over Cynan Jones

Cynan Jones is geboren in 1975 in de buurt van Aberaeron, Wales, waar hij tegenwoordig woont en werkt. Eerder verschenen van hem De lange droogte, De burcht en Inham.

Bijpassende Boeken en Informatie

Cynan Jones De lange droogte RecensieDe lange droogte

 • Schrijver: Cynan Jones (Wales, )
 • Soort boek: psychologische roman
 • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitmuntend)

De lange droogte is de indrukwekkende debuutroman van de uit Wales afkomstige schrijver Cynan Jones. Zijn latere roman Inham en De burcht oogstten al eerder veel lof en de sympathieke Uitgeverij Koppernik brengt nu zijn debuut, De lange droogte, in Nederlandse vertaling. En volkomen terecht. Weinig schrijvers zijn in staat om een eersteling te schrijven van het niveau van De lange droogte…lees verder >