Daan Heerma van Voss – Coronakronieken

Daan Heerma van Voss Coronakronieken recensie en informatie over de inhoud van dit boek met deze verhalen uit de tijd van Cornona. Op 28 mei 2020 verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact het boek met coronaverhalen uit de hele wereld, geschreven door Daan Heerma van Voss.

Daan Heerma van Voss Coronakronieken Recensie en Informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op de pagina de recensie en waardering vinden van het verhalenboek Coronakronieken. Het boek is geschreven door Daan Heerma van Voss. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van dit boek met coronaverhalen van Daan Heerma van Voss.

Daan Heerma van Voss begon met deze kronieken op de 117ste dag van het virus op donderdag 12 maart 2020 en eindigde op 3 mei de de 169ste dag van 2020. Nu zijn wij inmiddels een jaar onderweg, met Corona, een onheilspellende ziekte, een gevaarlijk virus, dat er binnen een maand  voor zorgt dat hele wereld in een shocktoestand te brengen.

Heerma Van Voss schreef deze kronieken om vat te krijgen op het begin van de onvoorspelbare coronatijd waarin Nederland, maar hij volgt de gebeurtenissen rondom Corona wereldwijd, bijna machteloos in verzeild is geraakt. Een boek om aan latere generaties uit te kunnen leggen wat er gebeurde en hoe er door politici en gezondheidszorg op gereageerd werd.

Poging om vat te krijgen op de onvoorspelbare tijd waarin Nederland zich bevindt

Zijn nieuwe liefde M. is voor een weekje over, het is 12 maart 2020, en het lijkt erop, door afkondigingen van Trump, dat terugvliegen naar New York, een probleem gaat worden. Zelf gaat Daan onderweg naar Schiphol voor een optreden in Duitsland. Maar ook hij kan Nederland niet verlaten en keert terug naar huis, zich realiserend dat hij en zijn vriendin voorlopig gevangen zitten.

Met andere ogen bekijkt hij zijn huis, zijn relatie met zijn nieuwe lief. Wat dat gaat betekenen weet hij niet, heeft hij geen idee van en al helemaal niet hoe een mens zich dient te verhouden ten opzichte van deze pandemie, want zo wordt het gevaar van dit nieuwe virus intussen wereldwijd geduid. En dus moeten er grote politieke beslissingen worden genomen. Wereldwijd. Met de vraag welke landen hun democratische beginselen als eerste overboord zullen gooien. Daaronder de grote morele vraagstukken rondom de onderlinge verhoudingen, helpen we anderen, of denken wij alleen aan onszelf? Gaat het nog over de idealen die verwoord zijn in vredestijd?? En is dat wel mogelijk wanneer blijkt dat velen zich bezorgd maken bij hun eerste kuchje, de eerste snotneus.

Heerma van Vos volgt de situatie in Europa en verder. Door contacten te hebben, vlogs te volgen, te bellen en skypen met familie en leeftijdsgenoten, schrijvers, journalisten over de hele wereld. Hoe gaat iedereen om de de door hogerhand opgelegde restricties? Het begint erop te lijken dat mensen niet zozeer hun leven gaan afstemmen op het virus, maar dat de angst voor het virus veel besmettelijker lijkt. Het handelen gaat bepalen.

Daan Heerma van Voss Coronakronieken Recensie

Intussen wordt er wereldwijd gespeculeerd over de diepere betekenis van Corona. Gaat dit virus de mensheid en kans bieden om het collectief beter te gaan doen? Is dit niet het moment om de wereld anders in te gaan richten? De kans om na te aan denken over de toekomst van de planeet?

Het lot, dat is toch iets van vroeger! Blijkbaar toch niet zo leert ons de coronatijd

Intussen, op relationele wijze piekeren van Voss en zijn vriendin M. over het lot dat de wereld nu overvalt. Het lot, dat is toch iets van vroeger! Uit boeken, uit verhalen van grootouders? Maar blijkbaar was het lot niet uitgepraat. Het lot had een stem, een kuchje, een snotneus, koorts. Het lot lijkt niet te stuiten, de zorg raakt overbelast, meer maatregelen worden nodig, afgekondigd, anders moet de zorg wereldwijd overgaan op Triage. Alweer zo’n woord dat gewoon wordt, waar een mens voorheen nooit van gehoord had.

Aan het eind van dit boek mijmert van Voss over wat hij heeft vastgelegd. Het is geen overzichtswerk, want werkelijk overzicht is er nog lang niet. Het is en blijft giswerk. Het is een verslag van de wereld die aan het veranderen is. Nu, een jaar later is nog steeds de grote vraag hoe de wereld er na Corona uit gaat zien. Gaan we door op de oude voet of wordt het een wereld waarin humanistische principes, normen en waarden wereldwijd de grondlegger worden om de planeet en dus ook de mensheid op alle levensterreinen, toekomstbestendig te maken? Het boek is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Recensie van Mieke Koster

Coronakronieken

  • Schrijver: Daan Heerma van Voss (Nederland)
  • Soort boek: non-fictie
  • Uitgever: Atlas Contact
  • Verschijnt: 28 mei 2020
  • Omvang: 255 pagina’s
  • Uitgave: Paperback
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Waardering voor het boek

  • “Coronakronieken is een prachtig boek dat ons helpt te zien in wat voor bizarre tijd we leven.” (Lodewijk Asscher, ontvanger van het eerste exemplaar)
  • Ongebruikelijke vermenging van genres (reportage, essay, pamflet) die je misschien het beste kunt samenvatten als geschiedschrijving on the go. “Het is alsof je je eigen dagboek leest, maar dan slimmer, sterker, specialer! Kortom, het dagboek dat je had wíllen schrijven, zodat je alles niet zou vergeten. Maar dat je vergat te schrijven. Gelukkig is het toch gedaan!” (Splinter Chabot)
Verkoop ‘Coronakronieken’ levert inmiddels al 50.000 euro op voor boekhandel

Het eind mei verschenen Coronakronieken van schrijver Daan Heerma van Voss heeft inmiddels al 50.000 euro opgeleverd voor de boekhandel.

Flaptekst van het boek de Coronakronieken

Coronakronieken van Daan Heerma van Voss is een boek om vat te krijgen op de tumultueuze of soms juist stille begintijd van de coronacrisis, een boek waarmee je aan latere generaties kunt uitleggen: zo ging dat, zo breekbaar bleek onze vertrouwde leefwereld te zijn. Zo klonk onze verwarring, en zo onze hoop. “Coronakronieken’ is een ongebruikelijke vermenging van genres (reportage, essay, pamflet) die je misschien het beste kunt samenvatten als geschiedschrijving on the go.

Wat overkomt ons? Velen stelden zich die vraag toen de coronacrisis zich ontvouwde. Gefascineerd door dagboeken uit eerdere crisistijden ging Daan Heerma van Voss op zoek naar wat we die eerste 7 weken van deze crisis (van 12 maart tot 3 mei) ervoeren. Hij vond grote en kleine verhalen, beleefd in het oog van de storm of in de luwte van het balkon, van overal ter wereld. Heerma van Voss tekende ze op en vulde ze aan met eigen bevindingen en ging op zoek naar het antwoord op de vraag: Wat gebeurt er met ons, als de wereld die we kennen stil komt te staan?

Bijpassende boeken en informatie