Elizabeth Jane Howard – Veranderingen Cazalets Deel 5 ∗∗∗∗

Elizabeth Jane Howard Veranderingen Cazalets Deel 5 recensie waardering en informatie over de inhoud van de roman. In april 2019 verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact Elizabeth Jane Howard Veranderingen Cazalets Deel 5. 

Elizabeth Jane Howard Veranderingen Cazalets Deel 5 Recensie

En dan is – alweer eindelijk voor mijn gevoel, want ik keek er erg naar uit – ook deel 5 van de Cazalets Kronieken in het Nederlands vertaald! En ik begin er aan met een dubbel gevoel, dit 5e deel is namelijk ook het laatste deel van de kronieken over de Cazalets-familie en eigenlijk wil ik helemaal geen afscheid van ze nemen. Veranderingen – De Cazalets deel 5 – werd, net als de voorgaande 4 delen, geschreven door de getalenteerde Britse schrijfster Elizabeth Jane Howerd. Howerd brengt met prachtige, uitgebreide beschrijvingen een hele familie in het post-Victoriaanse Engeland tot leven brengt.

De boekenserie, die in totaal uit 5 delen bestaat,  is autobiografisch, en gebaseerd op Howerds eigen, welgestelde familie. Ze begon in 1982 aan dit uitgebreide werk. Dit laatste en vijfde deel schreef ze op haar 90ste, een jaar voor haar dood in 2014. Het verhaal verscheen ook als dramaserie bij de BBC. Veranderingen is inderdaad een boek vol met veranderingen in het leven van de Cazalets-familie. Het boek bestaat uit 10 delen, met steeds weer korte hoofdstukken over leden van de familie.

We zijn inmiddels aanbeland in het midden van de jaren 50 van de vorige eeuw. De baronie die – samen met haar al eerder overleden echtgenoot de generaal – de wortels van de Cazalet Familie en het familielandgoed Home Place vormde is overleden. Met haar overlijden is er een einde aan een tijdperk gekomen en zo voelt het ook voor de familie en ook voor de lezer. Dochter Rachel, die voor haar moeder gezorgd heeft, blijft alleen achter op het grote landgoed. Ze is eindelijk vrij om met haar vriendin Sid te gaan samenwonen, maar hun relatie is geen lange tijd meer gegund, want Sid wordt ernstig ziek.

Home Place blijft schijnbare onaanstastbare zekerheid

De levens van de familieleden gaan door, kinderen worden groot, er worden nieuwe kinderen geboren, een nieuwe, moderne generatie Cazalets dient zich aan. En Home Place blijft nog altijd schijnbaar onaantastbaar in hun levens.

Edward is inmiddels getrouwd met de verwende Diana, zijn broers zijn er niet zo blij me, zijn dochter Louise en zijn zoon Teddy lopen ook niet warm voor zijn nieuwe huwelijk. De relatie tussen Edward en zijn ex-vrouw Villy is moeizaam – Villy voelt zich lange tijd een slachtoffer en heeft jaren nodig om haar eigenwaarde na de scheiding weer te gaan voelen. Clary en Archie zijn getrouwd en hebben kinderen, hun huwelijk kent zijn eigen problemen. Clary wordt toneelschrijfster en heeft daarmee uiteindelijk succes. Polly en Gerald proberen op het grote landgoed hun gezin te combineren met het opzetten van een bedrijf wat in het landhuis ruimte verhuurt voor evenementen.

Elizabeth Jane Howard Veranderingen Cazalets Deel 5 Recensie

Na verschillende waarschuwingen, waar de broers niet veel aandacht aan besteden, blijkt het er financieel heel slecht voor te staan met het bedrijf van de Cazalets. Ineens lijkt alles wat zeker was: het familiebedrijf en het familielandgoed Home Place toch niet meer zo zeker.

Het Kerstfeest wordt op Home Place gevierd met de hele familie – prachtig om te lezen hoe de kinderen van de kinderen nu dezelfde ervaringen hebben als de kinderen in de eerdere delen en hoe de volwassenen, Clary en Polly ervaren het sterk, nu met andere ogen kijken naar alles wat ze vroeger op Home Place meemaakten. Rachel, die behoorlijk eenzaam is, voelt dat ze heel erg geliefd is bij haar familie.

Een prachtige afsluiting van een grandioze familiekroniek

Naarmate ik het einde van dit deel van de kronieken naderde wilde ik steeds minder snel gaan lezen – ik wou, net als de familie, eigenlijk niet dat het verhaal zou eindigen. Maar tijden veranderen en zo gebeurt het ook bij deze familie, waar ik echt een beetje van ben gaan houden. Geen eerste hoofdstuk van een volgend boek deze keer helaas… het einde van een werkelijk prachtige familiegeschiedenis is definitief nu. Ik neem met een beetje pijn in mijn hart afscheid van de inmiddels vele generaties Cazalets en hun personeel. En natuurlijk van de geweldige schrijfster Elizabeth Jane Howerd. Ik denk dat er niet snel een boek verschijnt wat dit grandioze familie-verhaal kan evenaren. Veranderingen, het laatste deel van de Cazalets is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Monique van der Hoeven

Veranderingen

De Cazalets Deel 5

  • Schrijfster: Elizabeth Jane Howard (Engeland)
  • Soort boek: familieroman, historische roman
  • Origineel: All Change (2013)
  • Nederlandse vertaling: Inge Kok
  • Uitgever: Atlas Contact
  • Verschenen: 15 april 2019
  • Omvang: 592 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Bijpassende Boeken en Informatie

Elizabeth Jane Howard Bevrijding Recensie Cazalets 4Elizabeth Jane Howard (Engeland) – Bevrijding. Cazalets deel 4
Britse familieroman
Recensie: Monique van der Hoeven
Waardering: ∗∗∗∗ (uitstekend)
Boeiende en fascinerende 20e eeuwse Britse familiegeschiedenis…lees verder >