Jonnie Boer & Thérèse Boer Puur Jonnie recensie en informatie over de recepten en gerechten in het kookboek. Op 23 april 2026 verschijnt bij Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar het kookboek en ode aan Jonnie Boer. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de auteurs en over de uitgave.
Jonnie Boer & Thérèse Boer Puur Jonnie recensie en review
- “Zijn volkomen eigenzinnige talent uitte zich zowel op
het bord als in zijn leven als een uiterst aansprekende,
genereuze, zinnelijke liefde voor zijn directe omgeving.” (Hiske Versprille, de Volkskrant) - “Jonnie Boer was de meest toonaangevende chef van zijn
generatie. […] Hij schreeuwde het niet van de daken, maar
bleef steeds down to earth en zijn nuchtere, grappige zelve.
[…] Hij was een échte mentor. Gaf chefs een kans, deelde
zijn kennis zonder bijgedachten.” (Le Guide Michelin) - “Een ongelooflijk warme leider. […] Een vaderfiguur.
IJdelheid was hem vreemd.” (Ronald Giphart, De Morgen)
Puur Jonnie
Een ode
- Auteurs: Jonnie Boer, Thérèse Boer (Nederland)
- Soort boek: kookboek
- Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
- Verschijnt: 23 april 2026
- Omvang: 272 pagina’s
- Uitgave: gebonden boek
- Prijs: € 69,99
- Boek bestellen bij: Boekenwereld / Bol / Libris
Flaptekst kookboek van Jonnie & Thérèse Boer
Jonnie Boer was de grootste van zijn tijd. Zijn invloed op de Nederlandse topgastronomie valt niet te overschatten. Samen met zijn vrouw Thérèse wist hij 23 jaar lang onafgebroken drie Michelinsterren te behouden voor hun restaurant De Librije. Jonnie was een pionier, die zijn tijd ver vooruit was. Dit boek is een ode aan Jonnie Boer. Aan zijn creativiteit als topchef en aan zijn erfenis als mentor, inspirator, innovator en leider. Aan de toewijding en authentieke gastvrijheid, die in het DNA van De Librije zit en door Jonnie en Thérèse aan zo veel jonge restaurateurs en chefs is doorgegeven.
In 14 iconische gerechten en 14 thema’s worden alle facetten belicht die Jonnie Boer tot de beste chef van Nederland maakten. 14 – het nummer van Johan Cruijff, het lievelingsgetal van Jonnie.
De verhalen in dit boek werden opgetekend door Joël Broekaert en de receptuur verzameld door Nelson Tanate.
Auteursportret: (c) Remko Kraaijeveld
Jonnie Boer is geboren op 9 januari 1965 in Giethoorn. was de grootste chef en horecaondernemer van Nederland. Hij wordt erkend als een van de grondleggers van de Nederlandse gastronomie, die zijn tijd altijd ver vooruit was. Samen met zijn vrouw Thérèse Boer runde hij onder meer restaurant De Librije in Zwolle en diverse restaurants op Bonaire en Curaçao. Het Zwolse restaurant heeft al sinds 2004 drie Michelin-sterren en is het enige restaurant in Nederland dat deze onderscheiding draagt. Postuum ontving Jonnie Boer de Mentorship Award vanwege zijn invloed. Hij overleed op 23 april 2025 op Bonaire aan de gevolgen van longembolie.
