Kristien De Wolf – Ava Miller en ik Recensie ∗∗∗∗

Kristien De Wolf Ava Miller en ik recensie en informatie over de inhoud van deze roman. In maart 2019 is bij Uitgeverij In de Knipscheer de nieuwe roman van de Vlaamse schrijfster Kristien De Wolf – Ava Miller en ik verschenen.

Kristien De Wolf Ava Miller en ik Recensie en Waardering

Ava Miller en ik, het tweede boek dat ik lees van Kristien de Wolf. Deze vrouw doorgrondt de verschillende aspecten van het leven tot op het bot. Zij spaart de lezer niet. Je ontkomt er niet aan met jezelf in gesprek te zijn tijdens het lezen van dit boek.

Okee, nu over de inhoud. Sieg Engel, een pubermeisje, besluit onbenaderbaar te worden, geen aansluiting te zoeken bij klasgenoten, leeftijdsgenoten. Zij kijkt toe en vindt het allemaal maar niets, onecht, en last but no least, raakt haar geloof in God kwijt. Haar moeder geeft haar het boek De Non van Maria Rosseels te lezen, met het effect dat zij niet anders kan dan haar Schepper vaarwel te zeggen.  Ontdaan van haar laatste houvast lijkt het wel, verandert zij in een zwarte gedaante. Helemaal in het zwart gehuld vindt zij dat zij kracht uitstraalt. Tegelijkertijd flirt zij met de eenzaamheid, die zij inzet om ongestoord te leren kijken naar de mensen om zich heen. Put zij evenwicht uit haar totale gebrek aan verwachtingen ten aan zien van anderen. Kortom, een vreemde vogel zijn, nergens bij horen, zij wordt daar steeds beter in.

Kristien De Wolf doorgrondt de verschillende aspecten van het leven tot op het bot

Maar dan, op haar 16de gaan haar ouders verhuizen. En Siegeline moet naar een andere school, waar ook jongens zijn. Tot dan toe was dit een soort die zij weinig tegen is gekomen. Zij heeft ze nooit gemist, geen aandacht voor gehad. En nu dan! Maar gelukkig:”De volgende uren en dagen lukte het me prachtig mezelf te isoleren, nog beter dan op mijn oude school” blz.39

In haar klas zit ook Ava Miller. Een super populair meisje, dat haar intrigeert, dat haar trickert vanwege haar uitbundige gedrag. Met dezelfde obsessieve inzet als waarmee zij tijdenlang haar isolement beschermde stort zij zich op deze Ava,trekt haar leven in. Ava lijkt zich ogenschijnlijk niets aan te trekken van hoe het hoort, leeft een leven van “ lang leve de lol”, weet wat zij wil, heeft een centrale plek in het klassenleven. Ava en Sieg vinden elkaar, praten over het leven, vriendschappen, kijken samen naar het leven om zich heen. Sieg ontdekt en analyseert de kwetsbaarheid van Ava.

Kristien De Wolf Ava Miller en ik Recensie en Informatie

Hun vriendschap wordt sterker, zij verbinden zich aan elkaar, met elkaar. Een van de basisvoorwaarden voor echte vriendschap. Maar Ava heeft ook een andere kant, zij wil de “wijde wereld” in, omgang met jongens begrijpen, beleven. Iets bereiken in het leven. Daarvoor heel ver gaan. Desnoods ten koste van de eigen integriteit.  Een wereld die zich voor Sieg totaal buiten haar horizon bevindt. Sieg, die alleen maar in het nu leeft. Geen idee over de toekomst wil hebben/ontwikkelen. Alleen de zekerheid over haar vriendschap met Ava als noodzakelijk basisingrediënt koestert.

Ontroerende en aangrijpende roman over de geboorte en de ondergang van een meisjes-vrouwenvriendschap

Om haar vriendschap met Ava te behouden kan Sieg alleen maar toekijken? Het enige wat haar te doen staat is Ava beschermen. Zonder haar loopt Ava immers met open ogen de afgrond in of wordt  daarin gedreven door haar omgeving. Dus kan zij niet anders dan een plan bedenken om deze ramp te voorkomen. En daarin gaat ver. Met als ultiem doel Ava, zichzelf en hun vriendschap te redden.

Zij leert de lezer dat een scherpe kijk op eigen belangen in een vriendschap/ relatie, onontbeerlijk is. Dat daarbij de donkerste randjes van eigen drijfveren en belangen afgetast moeten worden. Dat dat van belang is wanneer er naar het allerhoogste wordt gezocht, verlangd. En wie durft dat aan? De roman is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Mieke Koster

Ava Miller en ik

  • Schrijfster: Kristien De Wolf (België)
  • Soort boek: psychologische roman
  • Uitgever: In de Knipscheer
  • Verschenen: maart 2019
  • Omvang: 298 pagina’s
  • Uitgave: Paperback
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Bijpassende Boeken en Informatie

Kristien De Wolf Rotgeluk Recensie DebuutKristien De WolfRotgeluk
verhalen
Waardering redactie∗∗∗∗ (uitstekend)
Sprankelende zinnen, ontroerende observaties en mooie woorden…lees verder >