Namwali Serpell – De rook die dondert

Namwali Serpell De rook die dondert recensie en informatie over de inhoud van deze historische roman uit Zambia. Op 1 februari 2020 verschijnt bij Uitgeverij Atlas contact de roman van de Zambiaanse schrijfster Namwali Serpell.

Namwali Serpell De rook die dondert Recensie en Informatie

De verhaallijnen in deze roman beginnen in 1904 en eindigen in 2024. Serpell verhaalt over drie generaties vrouwen en hun mannen, dochters en zonen die met hun levens, ieder op eigen wijze verbonden zijn aan hun thuisland Zambia en in de loop van de drie generaties ook verbonden raken aan elkaar.

Sibilla, geboren en getogen in Italië, vertrekt met haar partner naar Zambia, waar haar man het leven van zijn gestorven broer wil oppakken. Sibilla heeft een bijzondere aandoening. Haar hele lijf is zwaar behaard met haar dat een paar centimeter per dag groeit. Dat haar,dat zeker ook nog een rol speelt in de volgende generaties. Haar man speelt een groet rol bij de bouw van de Karbidam. Een dam die veel gevolgen heeft en zal houden voor de bewoners er omheen.

Dan maken we kennis met Agnes. Een bevoorrecht meisje uit Zuid-Engeland, gevierd tennisspeelster, dat op later leeftijd blind wordt. Een talentvolle jongeman Ronald uit Rhodesie studeert in Engeland en brengt zijn vakantie door op het landgoed van de ouders van Agnes. Die twee raken in de liefde en vertrekken samen naar Zambia. Ronald klimt langzaam hogerop  in politieke kringen. Maakt zich hard voor een Federaal Zambia. Agnes raakt betrokken bij de onafhankelijkheidsstrijd.

De derde vrouw waar de lezer kennis mee maakt is Matha. De superslimme dochter van een landbouwingenieur, die tijdens haar kinderjaren als zich als jongen moet voordoen. Onderwijs is nl. niet bedoeld voor meisjes. Zij wordt later opgeleid tot een van de astronauten die mee gaan doen aan het ruimtevaartprogramma. Maar ook met de onafhankelijkheidsstrijd

Namwali Serpell De rook die dondert Recensie Roman uit Zambia001Boek-Bestellen

Hoe in de loop van hun levens deze families met elkaar verknoopt raken beschrijft Serpell met behulp hoofdhaar. Haar dat een rol speelt in het leven van de drie vrouwen. Sibilla, die daar elke dag mee worstelt , Agnes, die het vanwege blind afgesneden wordt van dit belangrijke vrouwelijke symbool, Matha, die haar hoofd kaal scheert om naar school te kunnen.

Het verhaal van de volgende generatie speelt zich voor een groot deel af in,om en rond de kapsalon van Silvia, dochter van Matha. Daar wordt langzaam maar zeker duidelijk hoe deze levens van een witte, zwarte en bruine familie met elkaar verknoopt raken. Dat zal in ieder geval tot de volgende generatie stand houden.

Te veel ambitie in de omvangrijke roman beperkt het leesplezier

In deze roman vertelt Namwali Serpell veel. Zij wil heel veel kwijt. Eigenlijk te veel! Hoe een land als Zambia bezet  door de Engelsen zich langzaam vrij wil maken. Over de segregatie tussen zwart en wit, over discriminatie, over de rol van vrouwen en mannen, over de strijd tegen aids, over geschoold en ongeschoold zijn, over rijke en arm, over inmenging van de staat op het dagelijks leven, over het gevaar van verregaande inmenging in samenleving, door alle nieuwe mogelijkheden van de moderne techniek.

Het eind van dit boek doet griezelig veel denken aan de uitbraak van de wereldwijde Coronacrisis waar wij nu met z’n allen inzitten. Een super vooruitziende blik heeft Namwali Serpell. Knap. Maar ik vind het een moeilijk boek. En ook een te dik boek, 780 bladzijden met daarin wat mij betreft te veel verhaallijnen, teveel Zuid-Afrikaanse woorden, uitdrukkingen waar ik niet veel kennis van heb, teveel personages, teveel geschiedenis en toekomst willen vangen in één roman, mijn hersens kunnen dat niet bijbenen. Gelukkig vond ik enig houvast aan de stamboom van deze drie gezinnen, achter in het boek weergegeven. De roman is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (goed).

Recensie van Mieke Koster

De rook die dondert

 • Schrijfster: Namwali Serpell (Zambia)
 • Soort boek: historische roman, sociale roman
 • Origineel: The Old Drift (2019)
 • Verschijnt: 1 februari 2020
 • Omvang: 832 pagina’s
 • Uitgave: Paperback / Ebook
 • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (goed)

Flaptekst van de roman uit Zambia van Namwali Serpell

1904. Aan de oever van de Zambezirivier, op een paar kilometer van de majestueuze Victoriawatervallen, ligt een koloniale nederzetting waar een Engelse avonturier het per ongeluk aan de stok krijgt met een Italiaanse hotelier en een inheemse hulpkelner. De gevolgen van dit opstootje zullen als een vloek doorwerken op hun nageslacht, dat steeds verder naar elkaar toe wordt gedreven.

Het lot van drie families – een witte, een zwarte en een bruine – raakt gedurende drie generaties onlosmakelijk verbonden met de streek waar ze vandaan komen, en met het lot van Zambia. De rook die dondert is een speelse, geestige, betoverende roman van een ambitie en reikwijdte die zelden door een debutant wordt getoond.

Namwali Serpell Informatie

 • Geboren in 1980
 • Geboorterplaats: Lusaka, Zambia
 • Nationaliteit: Zambia, Verenigde Staten
 • Discipline: schrijfster, professor
 • Werk: romans, verhalen, essays
 • Boeken van Namali Serpell

Bijpassende Boeken en Informatie