Nikkie van Lierop – Te dom voor de duivel

Nikkie van Lierop Te dom voor de duivel recensie en informatie over de inhoud van deze Vlaamse roman. Op 4 september 2020 verschijnt bij Uitgeverij Lebowski de roman van zangers en schrijfster Nikkie van Lierop.

Nikkie van Lierop Te dom voor de duivel Recensie en Informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van het boek Te dom voor de duivel. De roman is geschreven door Nikkie van Lierop. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van deze roman van de Belgische zangeres en schrijfster Nikkie van Lierop.

Het is 1963 en Anna, een jong meisje van 18 jaar ligt te bevallen in een kliniek gerund door nonnen. Nee, het gaat niet vanzelf deze bevalling die eindigt in een keizersnee. Geen consideratie met haar, deze ongehuwde moeder. Dan wordt uiteindelijk haar dochter Dominique geboren.

Dan neemt Van Lierop je mee naar 1946. Amsterdam, de Jordaan, daar woont Anna samen met haar moeder en broertje en zusje. Vader Jaak is tijdens de bevrijding door een jonge Duitse soldaat op de Dam doodgeschoten en moeder, ja moeder, zij weet het niet meer. Hangt in haar verdriet. Moeder kan het niet aan, Anna wordt op school gepest vanwege de armoede die van haar af straalt. De enige fijne les is de muziekles. Want zingen, dat kan zij, die kleine Anna. Anna doet haar stinkende best om haar  moeder blij te maken, maar ja, moeder is druk doende de touwtjes aan elkaar te knopen, heeft geen oog voor haar.

Want zingen, dat kan zij, die kleine Anna

Ja, zij is de oudste, dus meedraaien in het huishouden. Wanneer het moeder te veel wordt moet Anna naar een kostschool. Wordt daar zo gepest dat zij wegloopt, naar huis. Moeder blij, maar ook bezorgd. Er moet brood op de plank. Dus Anna in een dienstje, bij de zgn. betere burgerij. Dat gaat niet lang goed. En zo komt zij terecht in een kroeg. En daar komt zij tot leven. Zij neuriet mee met de smartlappen die daar gedraaid worden en al snel valt het op dat zij prachtig kan zingen. Vooral wanneer Tante Leen gedraaid wordt leeft Anna op, zingt zij dolgraag mee. Zij wordt ontdekt door pianist Slavko en later trekken zij er samen op uit. Naar Berlijn, daar maken zij  furore.

Daar begint het structurele mishandelen in haar leven. Zij een prachtige jonge sappige vrouw wordt door alle mannen begeerd en Anna weet daar steeds beter op in te spelen. Hoe meer opgewondenheid, hoe langer hun optreden, hoe meer geld, hoe meer naam dit duo maakt, en hoe jaloerser haar vriendje. Aan deze “hemel” komt een eind wanneer Anna zwanger blijkt en Slavko een ander liefje.  En dan wordt de baby geboren. En waar moet zij heen, met zichzelf, met haar baby. Zij besluit haar kind bij haar moeder achter te laten op zoek naar werk, op zoek naar een eigen leven, en op zoek naar de luxe die zij kende toen zij de sterren uit de hemel zong.  En zo  vervolgt Anna haar leven, op zoek naar geluk, naar luxe, naar liefde. Maar keer op keer komt zij bedrogen uit. Maken mannen misbruik van haar, wordt zij mishandeld, nadat zij haar eerst gouden bergen beloofden. Hoe moet dat eindigen?

Een smartlap van een boek, misschien een anti-mannen boek?

Nikkie van Lierop schreef met deze roman een smartlap van een boek, misschien een anti-mannen boek?  Anna, het slimme schoolmeisje waar je in het begin van deze roman kennis mee maakt wordt door van Lierop verpulverd en afgedaan als een naïeve op geld en uiterlijk gerichte vrouw.

De citaten van de verschillende levensliederen passen dan ook heel goed binnen de verhaallijn van dit boek. De verschillende personages hebben echter te weinig diepgang en de opeenvolging gebeurtenissen uit Anna’s leven, van de ene ramp naar de volgende catastrofe komen mij nogal ongeloofwaardig over. Gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (goed).

Recensie van Mieke Koster

Nikkie van Lierop Te dom voor de duivel Recensie

Te dom voor de duivel

  • Schrijfster: Nikkie van Lierop (België)
  • Soort boek: Vlaamse roman, psychologische roman
  • Uitgever: Lebowski
  • Verschijnt: 4 september 2020
  • Omvang: 240 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (goed)

Flaptekst van de roman van Nikkie van Lierop

Anna is niet onder het meest gunstige gesternte geboren, maar ze heeft een gouden stem. Als ze wordt aangenomen in het orkest van de vermaarde Slavko, lijkt haar leven echt te beginnen. Ze maken furore in de cabarets van Berlijn, maar Slavko is niet te vertrouwen. Na een zoveelste ruzie keert een zwangere Anna terug naar haar geboortegrond, om na de bevalling weer opnieuw te beginnen. Haar pogingen leiden haar langs smoezelige theaters, duistere cafés en uiteindelijk de rosse buurten van menig stad. Te dom voor de duivel is het verhaal van een vrouw op zoek naar geluk, om slechts het tegendeel te vinden.

Bijpassende boeken en informatie