Steinunn Sigurdardóttir Heida Recensie ∗∗∗∗

Steinunn Sigurdardóttir Heida recensie boekbepreking waardering en informatie over de inhoud van het boek over een IJslands model die een leven als schapenboerin op IJsland kiest. Op 21 januari 2019 is bij Uitgeverij HarperCollins dit boek van de IJslandse schrijfster Steinunn Sigurdardóttir Heida verschenen.

Steinunn Sigurdardóttir Heida Recensie

Steinunn Sigurdardóttir Heida Recensie

De IJslandse vrouw Heiða Guðný Ásgeirsdóttir zou, als ze er volledig voor gegaan was, een internationale modellencarrière kunnen hebben gehad. Echter ze wilde boerin worden op het platteland van IJsland. Dat was en is haar grootste ambitie en drijfveer in haar leven. Op slechts vijefntwintig kilometer afstand van misschien wel de gevaarlijkste vulkaan van IJsland, Katla, is ze inmiddels al jarenlang schapenboerin en bovendien, ondanks het soms zware bestaan, gelukkig!

Hei∂a maakt radicale keuzes om te leven als schapenboerin op IJsland

Steinunn Sigur∂ardóttir, een van IJslands bekendste schrijfsters, raakte gefascineerd door Hei∂a. Haar radicale keuzes, de manier waarop ze invulling geeft aan haar leven en de haar strijd voor het behoud van het landschap waarin ze leeft. In een bondige en zeer persoonlijke stijl weet Sigur∂ardóttir een mooi portret te schetsen van deze sterke IJslandse vrouw die in een onherbergzaam gebied een bestaan weet op te bouwen. Niet alleen beschrijft ze het leven op de boerderij, ook de persoonlijke drijfveren en gemotiveerde keuzes krijgen voldoende de ruimte, zonder enige vorm van sentimentaliteit.

Mooi boek over het bijzondere leven van een fascinerende vrouw in een uithoek van Europa

Niet alleen moet Hei∂a zeer hard werken op de schapenboerderij om deze draaiende te houden. Ook de creativiteit waarmee ze extra inkomsten genereert, zoals de moderne methode die ze samen met anderen heeft ontwikkeld om ongeboren schapen te kunnen tellen, is fascinerend. Op de achtergrond speel bovendien nog de strijd die ze voert tegen één van de grootste en machtigste bedrijven van IJsland die haar land en de omgeving willen gaan gebruiken voor de bouw van een waterkrachtcentrale. Kortom een mooi boek over het bijzondere leven van een fascinerende vrouw in een uithoek van Europa. Liefhebbers van de tv-serie van Floortje Dessing Naar het einde van de wereld, zullen aan dit boek veel plezier beleven. Steinunn Sigurdardóttir Heida is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan

Steinunn Sigurdardóttir – Heida

Schaapherder aan de rand van de wereld

 • Titel: Heida
 • Schrijfster: Steinunn Sigurðardóttir (IJsland)
 • Soort boek: portret
 • Origineel: Heiða (2016)
 • Nederlandse vertaling: Willemien Werkman
 • Uitgever: HarperCollins
 • Verschenen: 21 januari 2019
 • Omvang: 288 pagina’s
 • Uitgave: Paperback / Ebook
 • Tags: boerinIJsland, schaapherder, vrouwenleven
 • Waardering∗∗∗∗ (uitstekend) Theo JordaanNieuwsbrief Boekentips en Recensies

Elke week de nieuwste boekentips en recensies? Meld je aan voor de nieuwsbrief.


Bijpassende Boeken en Informatie