Ruth Kornberger – De reis van haar leven

Ruth Kornberger De reis van haar leven recensie en informatie over de inhoud van de historische roman. Op 3 september 2021 verschijnt bij uitgeverij A.W. Bruna de Nederlandse vertaling van de historische roman Frau Merian und die Wunder der Welt van de Duitse schrijfster Ruth Kornberger.

Ruth Kornberger De reis van haar leven recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op de pagina de recensie en waardering vinden van de historische roman De reis van haar leven. Het boek is geschreven door Ruth Kornberger. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de historische roman van de Duitse schrijfster Ruth Kornberger.

De historische roman De reis van haar leven door de Duitse schrijfster Ruth Kornberger is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het is het verhaal van Maria Sybilla Merian, een avontuurlijke, geëmancipeerde vrouw, die onderzoek deed naar bloemen, vlinders en insecten en daar de meest prachtige tekeningen van maakte.

Het verhaal speelt in Nederland, aan het einde van de 17e eeuw, en Maria Merian, die uit haar huwelijk is ontsnapt, vlucht naar Amsterdam om daar voor haarzelf en twee dochters, Johanna en Dorothea, een bestaan op te bouwen. Haar grote droom is naar Suriname te gaan om daar onderzoek te doen naar bloemen en insecten. Ondernemend als Maria is, lukt het haar uiteindelijk, al gaat het zeker niet zonder slag of stoot. Maria moet voor haar onderneming op zoek naar een geldschieter en die zijn niet makkelijk te overtuigen van haar missie als kunstenares. Ze doet verschillende pogingen onder de rijke kooplieden in Amsterdam en klopt zelfs bij Tsaar Peter de Grote van Rusland aan, als die Amsterdam bezoekt.

Geweldige historische roman over 17e eeuws Amsterdam en Suriname, om in een adem uit te lezen!

Uiteindelijk vertrekt Maria samen met haar dochter naar Suriname, om daar te ervaren dat het een totaal ander leven is dan ze gewend zijn in Amsterdam. Maria wordt bijvoorbeeld pijnlijk geconfronteerd met plantage-eigenaren die er zo hun eigen ideeën op na houden over slaven en slavernij.

Ruth Kornberger heeft een heerlijke, uitnodigende en magische schrijfstijl. Ze heeft van het levensverhaal van Maria Merian een werkelijk prachtig, romantisch verhaal gemaakt. Een verhaal, waarin ze haar lezers helemaal meeneemt in de prachtige tekeningen van Maria Merian, maar ook in de rijke geschiedenis van rond de eeuwwisseling van de 17e naar de 18e eeuw, zowel in Amsterdam als in Suriname. Gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Monique van der Hoeven

Ruth Kornberger De reis van haar leven Recensie

De reis van haar leven

 • Schrijfster: Ruth Kornberger (Duitsland)
 • Soort boek: historische roman
 • Origineel: Frau Merian und die Wunder der Welt (2021)
 • Nederlandse vertaling: Marcel Misset
 • Uitgever: A.W. Bruna
 • Verschijnt: 3 september 2021
 • Omvang: 511 pagina’s
 • Prijs: € 20 – € 25
 • Uitgave: paperback / ebook
 • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
 • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van de roman van Ruth Kornberger

Amsterdam, rond het einde van de 17e eeuw. Een kunstenares en botanicus, een alleenstaande moeder van twee dochters… reist de wereld rond voor haar onderzoek naar insecten. Onwaarschijnlijk? Ja. Onmogelijk? Nee!

Als onderzoekster brak ze met alle conventies. Als kunstenares toonde ze ons een nieuwe wereld. Dit is haar verhaal.

Nederland, eind 17e eeuw: Om te ontsnappen aan de beklemming van haar ongelukkige huwelijk probeert de Duitse schilderes en natuuronderzoeker Maria Sibylla Merian opnieuw te beginnen in Amsterdam. Haar grote droom is om hier vandaan een oversteek te maken naar het verre Suriname. Daar wil ze de fascinerende diversiteit aan vlinders in het tropisch regenwoud bestuderen. Haar start in de grote stad is echter hobbelig. De verwachte schilderstudenten blijven weg, en ze vindt geen geldschieters voor haar reis. Maar Maria geeft niet op.

Ontdek deze meeslepende roman over een inspirerende en moedige vrouw: Maria Sibylla Merian (1647-1717). Bekend om haar onderzoek van bloemen, vlinders en insecten, die ze op schitterende manier tekende. Een sterke vrouw wiens durf geen grenzen kende en wie haar tijd ver vooruit was.

Bijpassende boeken en informatie