Nicole Harmsen De Rusluie Recensie ★★★

Nicole Harmsen De Rusluie recensie waardering en informatie over de inhoud van deze historische roman. Op 4 september 2018 is bij uitgeverij Ambo | Anthos de roman verschenen van de Nederlandse schrijfster Nicole Harmsen De Rusluie.

Nicole Harmsen De Rusluie Recensie

Nicole Harmsen De Rusluie Recensie

Het verhaal van de familiegeschiedenis begint in 1739 in het Twentse Vriezenveen. De oogst is mislukt en een ondernemende dorpeling vertrekt met zijn huifkar naar St Petersburg om geld te verdienen met de verkoop van tuinzaden, vlaszaden en lijnzaadolie. Hij moet dan wel zijn gezin een winter lang achterlaten. Andere familieleden volgen en de Russen zijn hun welgezind. De koopwaar wordt uitgebreid met linnen en binnen een paar generaties zijn de Twentse boeren en marskramers welgestelde kooplieden met winkels in de grote straten van St Petersburg. Na verloop van tijd vestigen de mensen uit ’t Vjenne zich definitief in Rusland.

Russich-Nederlandse Familiegeschiedenis

Het verhaal springt van 1739 via 1787 1795 1811 1905 naar 1917 en bestaat uit 104 kleine hoofdstukken. De eerste delen spelen zich af in Vriezenveen, waar de families met elkaar trouwen en grote tegenslagen – mede door het gedrag van de heer van Almelo – te verwerken krijgen. Dat verstevigt de onderlinge band. Wanneer de “Rusluie” (Twents voor Vriezenveners) aan de tsarina mogen leveren, stijgt ook hun aanzien, al geldt dat niet voor allen. Zo wordt Herman, die beschuldigd werd van moord op zijn hospita, verbannen naar een strafkamp in Siberië. Ondertussen maakt de lezer ook hun politieke en militaire geschiedenis mee. Franse en Bataafse aanhangers zorgen voor onrust in het dorp. Klaas (NiKolaj) trekt erop uit om in het Russische leger tegen de Turken te gaan vechten. Het wordt een dieptepunt in zijn leven. En Engbert moet als (Russische) Hollander dienst nemen in het Franse leger en wordt rond 1812 met zijn eenheid naar Moskou gestuurd. Hij beleeft veel ellende door de oorlogshandelingen en de vrieskou, deserteert en komt levend aan bij zijn familie in St Petersburg.

Ook de Russische revoluties in 1905 en 1917 brengen de families geen geluk. Er is een Joodse tak in de families en die krijgen het zwaar te verduren. In 1917 beslissen de overgebleven Vriezenveners, die inmiddels alles verloren hebben aan de revolutionairen, waar ze aanvankelijk mee sympathiseerden, terug te keren naar het veilige Holland. Deze ontknoping staat niet meer beschreven in het boek, maar voorin staat een stamboom van de families met hun geboorte- en sterfdata. Daaruit kan de lezer de afloop begrijpen.

Debuutroman van Nicole Harmsen

De schrijfster Nicole Harmsen studeerde Nederlands en was jarenlang uitgeefster van kinderboeken. Inmiddels is ze docente op een middelbare school. De Rusluie is haar debuutroman. Haar toelichting op het boek: Het is een soort weefwerkje geworden van historische feiten, regionale feiten, nationale en internationale geschiedenis.

Aan het eind van het boek benadrukt Harmsen dat de roman is gebaseerd op ware gebeurtenissen, maar dat de hoofdpersonages zijn verzonnen. De regionale geschiedenis zit erin. De strijd van de patriotten en prinsgezinden bijvoorbeeld. De strijd van de boeren met de Heren van Almelo. De boeren die eigenlijk niets konden, want de ‘Heren’ hadden het recht op water en wind.

Vlot te lezen roman

Het is een vlot lezend boek geworden. Toch valt er wel wat op aan te merken. Het verhaal is voorspelbaar en soms onwaarschijnlijk. De kans dat je in het grote Rusland op de terugtocht van een verloren veldtocht met snijdende ijzelregen, vrieskoud en aanvallen van het Russische leger samen met je geliefde overleeft is al klein en als je dan ook nog in het ongerepte een bekende tegen komt, is niet geloofwaardig.  De karakters van de familieleden blijven wat oppervlakkig net als hun onderlinge relaties. Daarom komt de ondertitel familiegeschiedenis wat vreemd over. De nadruk ligt niet op de lotgevallen van de familie, maar op de buitenlandse historie.

Weefwerk van grote historische evenementen en kleine familie gebeurtenissen

Het boek is, zoals de schrijfster zelf ook opmerkt, een “weefwerkje” van grote historische en kleine familiefeiten. Het verhaal komt wat stroef op gang, maar wordt beter, wanneer de familie zich in St Petersburg gevestigd heeft. Hun ervaring van de revolutie is boeiend geschreven en behoort tot het betere gedeelte van het boek.  De ondertoon van de beschreven families is zelfstandigheid en ondernemerschap.  Ze worstelen met het leven maar gaan verder. Het boek geeft  een boeiende inkijk in het leven van zes avontuurlijke generaties in een dorp in Twente en hun expansies naar Rusland tijdens historische gebeurtenissen. De debuutroman van Nicole Harmsen De Rusluie is gewaardeerd met ★★★★★ (zeer goed).

Recensie van Jos van Raan

Nicole Harmsen – De Rusluie

  • Titel: De Rusluie
  • Schrijfster: Nicole Harmsen (Nederland)
  • Soort boek: familieroman, historische roman, debuutroman
  • Uitgever: Ambo | Anthos
  • Verschenen: 4 september 2018
  • Omvang; 406 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Tags: 18e eeuw, 19e eeuw, familiegeschiedenis, Rusland
  • Waardering★★★★★ (zeer goed) Jos van Raan

Bijpassende Boeken en Informatie